Multimediaproduktion

08.09.2010

Projekt 1

Denna post är skriven åt min lärare Johnny BiströmArcada, vi måste ha en projektbeskrivning online. Detta är mitt svar till Projekt 1 i Multimediaproduktion 2010.

1. Kartläggning

Man stöter på en massa olika multimediaproduktioner hela tiden, jag tar här upp tre videoproduktioner som jag tycker att är intressanta. Den intressanta delen är olika i de olika produktionerna, i någon kan idén vara det intressanta, i någon kan tekniken vara intressant, i någon kan spridningsformatet vara det intressanta. Jag tar bara upp produktioner som spridits över internet, eftersom jag anser att TV börjar vara ett föråldrat sätt att sprida information på. Alla produktioner har dessutom en uttalad huvudsponsor, och alla filmer har blivit planerade för att automatiskt bli spridda över internet, och även lyckats med det.

 1. Rolighetsteorin: Rolighetsteorin är en viral marknadsföringskampanj gjord på initiativ av Volkswagen. Konceptet är att göra tråkiga vardagliga saker roliga, filma utförandet av dem, och ladda upp filmerna för allmänheten. Tre filmer gjordes, Pianotrappan, Världens djupaste soprunna, och tomglasspelet. Platformen  var Youtube, och deras hemsida rolighetsteorin.se. Målgruppen var svenskatalande människor som spenderade tid online.
 2. Hadlowpro: Hadlowpro är professionellt producerade kitesurfingfilmer som är gratis att ladda ner, sponsrade av en tillverkare av kitesurfing utrustning, för att stärka deras varumärke och visa upp sina produkter. Filmer av samma kaliber kostar ofta ca 20€ att köpa, men dessa filmer är gratis att ladda ned fast de har kostat lika mycket att göra som konkurrerande produktioner. Resultatet var att en relativt okänd tillverkare i branschen snabbt kunde etablera sig över världen och har nu återförsäljare i alla länder där kitesurfing utövas. Platformen var hemsidan hadlowpro.com samt videospridningssidan vimeo.com. Filmerna finns också på Youtube, men eftersom kvaliteten var en viktig faktor så marknadsförs inte filmerna genom Youtube över huvudtaget. (filmerna är två år gamla, på den tiden stödde inte youtube HD). Målgruppen var kitesurfare över världen, men också andra som är intresserade av extremsport, målet vara att locka mera utövare till sporten och få dem att köpa deras utrustning.
 3. Ken Block drifting: DC-Shoes video som de gjort tillsammans med Subaru och Monster energy drink. Idén var att göra ett par driftingvideon som är så bra att människor sprider dem vidare till alla sina vänner och på så vis gör reklam för sponsorerna utan att de behöver betala för spridningskostnader. Flera videor har blvit gjorda, men den mest kända är denna: http://www.youtube.com/watch?v=HQ7R_buZPSo. Platformen för dessa filmer är återigen youtube. Målgruppen är tonåringar och människor intresserade av motorsport.

2. Analys

 1. Rolighetsteorin: Vad är bra i denna produkt? Balansen mellan idé, utförande, och framförallt resultatet, eller succén, gör denna produkt mycket bra! Filmen pianotrappan har nu 1,5 miljoner visningar på Youtube, tomglasspelet 115 000 visningar, och Världens djupaste soptunna har en halv miljon visningar. Det blev så stor succé på svenska marknaden så att man beslöt att göra det internationellt också under namnet The fun theory. De tre filmerna översatta till engelska har nu tillsammans över 18 miljoner visningar. Det som fascinerar är att filmerna är så enkla men ändå lyckade. Spridningssättet är också intressant, man lade inga pengar på att sprida dem som TV-reklam eller annan ineffektiv spridning, utan spridningen skedde bland bloggare och facebookare över norden som spred vidare filmerna för att de tyckte att de var roliga, och gjorde samtidigt reklam för rolightesteorin och Volkswagen utan att de var medvetna om det. Det som är dåligt i produkten är kanske att filmerna inte direkt leder in tankarna på uppdragsgivaren Volkswagen, man vet inte direkt vem som ligger bakom filmerna. Men med över 20 miljoner visningar på sex filmer som var mycket billiga att skapa samt minimala spridningskostnader så kan man konstatera att resultatet på Volkswagens investering var mycket högt. Läs vår mera ingående analys av Rolighetsteorin på vår hemsida marknadsforing.fi: CASE STUDY AV ROLIGHETSTEORIN
 2. Hadlowpro: Vad är bra i denna produkt? Kvaliteten och filmtekniken, samt editeringen och specialeffekterna är i klass med en hollywoodproduktion. Surfingen utförd av världsmästaren Aaron Hadlow är också den bästa möjliga. Flexifoil har tagit stora risker när de finansierat dessa produktioner, men de är nu spridda över hela världen, så man kan säga att satsningen lyckades. Dåligt i produktionerna är att de kan kännas lite långa för en som inte är intresserad av kitesurfing, men eftersom målgruppen är intresserade så är detta inte ett problem. Jag rekommenderar att du kollar filmerna, samt försöker hitta förklaringen till några specialeffekter, jag har inte lyckats förklara alla ännu. Eftersom det är filmat utomhus så förstår jag inte hur de gjort vissa effekter utan greenscreen.
 3. Ken block drifting: Vad är bra i denna produkt? Filmtekniken, bilkörningen, intensiteten, energin, man vill se vidare på filmerna även om man inte är intresserad av drifting. Alla idéer som de gör med bilen är nyskapade, fräsha och mycket snyggt utförda. Filmen http://www.youtube.com/watch?v=HQ7R_buZPSo har 16 miljoner visningar på youtube och är mycket omtalad och känd bland tonåringar, så jag tycker att målet med att visa upp sponsorerna till en stor publik utan spridningskostnader har lyckats. Det som återigen är problemet är ju att produkten är mycket svår att förknippa med deras huvudsponsor DC, bilkörning har ju inte så värst mycket att göra med skor. Subaru fick däremot en mycket stor synlighet i denna film. Men eftersom målgruppen har råd att köpa skor och energidryck, men inte bilar, så tror jag ändå att alla sponsorer fått mycket goda resultat på sin investering. Ken block är dessutom grundare till det världskända skomärket DC-shoes, samt numera också rallyförare, så filmen var också menad till att stärka hans personliga varumärke, hans namn.

3 & 4 Utveckling och plattform

Jag vill skapa en videoproduktion inom extremsportbranchen eller en presentationsvideo för en produkt.

 • Alternativ 1; Videoproduktion inom extremsportbranchen: Jag skulle skapa en kitesurfingvideo för finska marknaden. Jag och mina kompisar skulle både filma och agera i filmen. Vi har gjort snowboardfilmer tidigare, men inte kitesurfingfilmer. Kitesurfingfilm intresserar eftersom det är mycket svårt att filma, allt sker på vatten, och som vi vet så är filmkameror och vatten inte alltid bästa vänner. En utmaning skulle vara att komma tillräckligt nära åkaren, och en annan att hålla kamerautrustningen torr. En nyligen införskaffad go Pro HD hero kamera som filmar i mycket vid vinkel (127°) i full HD skulle dock underlätta här eftersom den är fullständigt vattentät och kan användas i vatten, under vatten och på land. Den kräver dock dagsljus för att leverera bra kvalite. Målgruppen skulle vara kitesurfare och extremsportintresserade i norden. Spridning skulle vara Youtube och vår extremsportblogg steeze.fi (den kommer dock att updateras mycket innan). Målet skulle vara att driva trafik till hemsidan och att äntligen komma över 10000 visningar för en av våra filmer. (Vårt tidigare rekord är på 6600 visningar för vår uråldriga film “Sommarfilm 2007” http://www.youtube.com/watch?v=gCPXFin8jTU). Konceptet skulle vara att visa hur man kitesurfar i dåliga förhållanden (finskt väder, finsk skärgård, finsk höst, finska korta stränder, finsk byig vind) samt jämföra åkningen med åkning på Rhodos utförd nästa vecka. Humor och misslyckanden skulle vara ett återkommande tema.
 • Alternativ två; Presentationsvideo för en produkt: Jag skulle skapa en presentationsvideo för husbåten Combo 38, tillverkad av Ab Comboboats, en av våra kunder på vår firma Genero. Jag har redan gjort hemsida åt dem, och med mina kollegor sköter vi om deras marknadsföring.  De kommer att behöva en presentationsvideo för att kunna visa upp båtens sjöduglighet på inomhusmässor. Båten ställs ut på alla större båtmässor i Finland och Sverige, och där behövs en film som visar hur båten uppför sig i vatten. Båten skall vara ett komplement till en sommarstuga, med bastu och alla bekvämligheter, samtidigt som den är mycket sjöduglig och kan köras i 23 knop. Allt detta skall presenteras på videon, men framförallt sjödugligheten, allt annat kan ses i praktiken på båtmässan. Målgruppen är båtintresserade, pensionärer och barnfamiljer. Jag vill göra denna eftersom jag skulle få möjlighet att jobba med en produkt jag känner, samt hjälpa dem att hålla ner kostnaderna för filmen. All extra utrustning som behövs hyras skulle dessutom bekostas av Ab Comboboats. Jag skulle gärna göra denna film tillsammans med Anders Lönnfeldt, också studerande på Arcada, men på “TV-linjen”(?). Jag skulle dock vara producent. Plattformen skulle vara DVD, eftersom den skall visas på en vanlig tv på båtmässor. Filmen skulle också vara tillgänglig på deras hemsida.

5. Prototyp

Färdigheter jag redan har är viss videoredigeringskunskap, främst i Sony Vegas. Verktyg jag har är Sony Veges. Jag kan också en del Adobe Premiere, men föredrar att jobba i Vegas. Jag vill lära mig mera om filmtekniker och editering, samt att göra DVD:n och dess menyer, och också lite om videoformat och gränssnitt.

6. Skissera användargränssnittet

Jag tänker mig presentationsfilmen om båten, eftersom den filmen skulla ha klarare riktlinjer och ett enklare manus. Den filmen kommer att presenteras på tre olika sätt:

 1. Online på hemsidan
 2. En HD / bra kvalité version som spelas från en dator till en TV-skärm på repeat under båtmässor.
 3. DVD skivor som ges åt intresserade (potentiella kunder) på båtmässan.

För visning på hemsidan och på skärmen under mässsrna krävs inget invecklat användargränssnitt, bara ett tydligt början och ett tydligt slut på filmen. På hemsidan tänker jag mig en gratis-spelare som kan bäddas in med HTML-kod, t.ex youtube, vimeo, flowplayer eller något motsvarande. På båtmässan spelas videon upp i VLC eller Windows media player, så där finns färdigt kontroller för att stoppa, starta, spola framåt och så vidare.

På DVD-versionen tänker jag mig en huvudmeny med samma tema som deras hemsida, men lite enklare. Man skulle nå denna vy direkt man sätter i DVD:n, och kan härifrån spela den.

combo dvd anvandargranssnitt

combo dvd användargränssnitt. Klicka på bilden för att få en större version.

Jag vet inte riktigt vad som är möjligt att göra med DVD:n men det tänkte jag försöka lära mig på denhär kursen.

7. Skissera manuskriptet

Ett manusscript för att visa upp båten skulle kunna se ut på lite olika sätt. Till exempel skulle man kunna göra en historia där en familj  använder båten som sommarstuga i en vik, kör sen och gästar några vänner, badar bastu och har roligt, sedan kör man hem, det blåser upp, stora vågor slår mot båten. Sedan når man hamnen, en trång hamn. Där visar man prov på hur enkel båten är att styra in i en liten båthamn och parkera.

Fullständigare manusscript på denhär pdf:en. OBS 13 MB och servern är slö! Men det är bra, lönar sig att vänta.. :)

Endast text: (pdf) 36kb

8. Marknadsföring

Jag gör helst denna film själv eller med några kompisar. Ifall någon annan vill vara med på projektet så är det OK, måste kolla i skolan.

9. Feedback

Detta första projekt gick ut på att ha idéer, det känns som ett bra koncept att alla skall planera själv först, annars kan det gott hända att inte alla gör något. Jag hade lite dålig bakgrundsinfo om vad som skulle göras, men det kan ju bero på att jag missade de två första lektionerna. Användargränssnittet var den fråga jag måste fundera mest på, har aldrig tänkt att en film också har användargränssnitt.

Advertising

Download new responsive WordPress template

New responsive WordPress template with big call-to-action-areas, header-slider and different color-themes. It is built on Bootstrap and named Strap Them Boots On. Read more and download!

The one writing here:

Important information

This is the search engine optimization (SEO) and web tactics webiste/blog for Jonathan Björkskog, working at and co-owning Genero Digital Agency, a digital advertising agency based in Helsinki, Finland. If you searched for my Swedish blog, you find it here: jonathanbjorkskog.se.

That's one of my passions.

If you were searching for the other one, kitesurfing, you should check out my kitesurfing blog instead.

Follow on Facebook

Head over to the wall and send me all your questions about Facebook, SEO, or any other awesome topic on the internet!

Premium SEO-Plugin

Brian D. Hawkins about SEOPressor:

It’s almost as if SEOPressor took those features from my checklist. I guess I’m old school but I have a checklist that I use when writing new posts. It’s pretty cool that SEOPressor helps automate some of those tasks and the check/remind feature is very nice. As usual I love your presentation.

http://hotblogtips.com/about

Click Here to Download
SEOPressor
Read my SEOPressor review