CMS och Webbtjänster projektarbete

CMS och Webbtjänster projektarbete

09.11.2010

Rapport för projekt 1.

Uppgiften:

Projekt 1: Sätt upp en egen webbserver eller en virtuell webbserver med ett CMS-system. Hoppa direkt till svaren här >>

Projektet går ut på att bygga en lämplig miljö för att köra en webbCMS. Målsättningen är att man efter detta projekt känner till de olika lösningarna man kan välja för att få igång en webbserver med ett CMS-system samt kan förverkliga den. Studeranden kan fritt välja vilket operativsystem man bygger på men vill man göra det lagligt och gratis är Linux ett bra alternativ. För att jag skall kunna testa systemet måste servern vara online eller då måste jag få en image av systemet. Detta projekt bör utföras så att följande deluppgifter behandlas skriftligt i en webbrapport (html).

1. Fundera på hur och var du skall bygga systemet. Har du en egen dator som man kan nå via internet? Vill du lära dig om virtualisering? Vill du jobba hemma eller i skolan? Vilket operativsystem vill du ha? Motivera ditt val i rapporten. Jag skulle rekommendera att du sätter upp en virtuell Linux-server under VMware Player.

2. Ladda ner och installera VMware Player eller Oracle VirtualBox om du valt att bygga en virtuell server.

3. Installera operativsystemet på den virtuella eller den verkliga maskinen. Rekommenderar Ubuntu Desktop/Ubuntu Server om du vill köra Linux. För Windows måste du ha en licens.

4. Var noga med att ge ett eget vettigt användarnamn och ett bra lösenord.

5. Installera ett XAMPP-paket (både i Windows och Linux) så du får igång din server. Ubuntu Server är redan ett LAMPP-paket men du kan behöva en Desktop om du inte gillar kommandoraden.

6. Var noga med att ge ett eget användarnamn och lösenord för MySQL-databasen

7. Installera ett CMS-paket (Joomla, Drupal eller WordPress).

8. Ge ett bra lösenord för administratorn och byt gärna också ut “admin” användarens namn.

9. Kolla att allt funkar och att du kan logga in som administrator och göra ändringar.

10. Reflektera över och kommentera detta projekt i en webbrapport.

Svaren:

 1. Jag tycker att serverutrymme och hosting har blivit så otroligt billigt numera, så jag skulle aldrig i en webbsideproduktion ens tänka tanken på att sätta upp en egen webbserver med allt vad det innebär, eftersom det skulle kosta så mycket mera tid och pengar än vad det gör att hyra in sig i ett webbhotell. Med detta vill jag inte säga att det är onödigt att lära sig som hur man sköter servrar och hur de är uppbyggda. Det är alltid bra att veta, så att man vet vilka krav man skall ställa på sin leverantör av serverutrymme, och så att man vet vilka specifikationer en server behöver för att man skall kunna köra sitt cms så effektivt som möjligt.I dessa projekt kommer jag att jobba hemifrån, jag har satt upp en virtuell server på min dator för att testa plugin i cms och för att göra templates. Men jag tänker INTE konfigurera denna server så att man kan komma åt mina sidor från internet. I det skedet då jag anser att hemsidorna är såpass klara så jag kan visa dem så flyttar jag över filerna till ett webbhotell.På min dator satte jag upp en XAMPP-miljö (eller WAMPP, jag kör windows och endast lokalt). Jag har använt denna miljö till att testa och göra ett antal webbsidor i Drupal och WordPress tidigare också. Dock kan jag ladda ner och konfigurera en Linux milö under Virtual box för detta projekt. Jag kommer dock inte att använda den miljön för projekt 2 0ch 3. De  gör jag i min WAMPP miljö och laddar sedan upp någonstans på en riktig server.
 2. Jag valde VirtualBox eftersom jag har använt den tidigare för att köra windows på en mac.
 3. Installerade Ubuntu desktop. Jag är allergisk mot onödigt kommandotolk-hackande.
 4. Definitivt.
 5. På windows har jag redan ett XAMPP-paket, på linux tog jag ner ett från deras hemsida och installerade.
 6. Det finns ett hundratal tutorials på internet för att konfigurera alla MySQL, PHP, och Apache inställningar. Jag kollade på denhär och några till.
 7. Installerar Drupal på denna. De har en mycket enkel installationsprocess. Bara att ladda ner, packa upp, gå in i sites/default och kopiera default.settings.php och byta namn på den till settings.php så är man igång. Sedan går man via webbläsaren till addressen för sidan, i mitt fall localhost/drupalskolarbete och konfigurerar därifrån allt annat. Först skriver man i databas, användare och lösenord, samt väljer vilket språk man vill installera på (om man laddat ner språkpaket). Sedan är man klar.
  Jag kunde också tänka mig att använda WordPress i min uppgift, det är det CMS:et som jag använder oftast, men lite mera komplexa hemsidor kräver ett lite mer komplext cms, så valet föll på Drupal. Joomla är påväg bort, så det börjar jag inte lära mig när jag redan kan Drupal och WordPress.
  drupal vs joomla vs wordpressEnligt Google Trends så är wordpress det mest använda, och också snabbast ökande cms:et, följt av Joomla, som dock verkar har sett sina glansdagar och har en svagt nedåtgående trend. Drupals trend är ganska stabil, och har ökat långsamt sen det intruducerades. Drupal är det mest komplexa, men också det mest flexibla av dessa tre, och dess lite mera invecklade användargränssnitt tror jag är orsaken till att inte så många privatpersoner använder det. Jag använder också mer gärna WordPress om jag skall göra en liten site. Denna hemsida som du nu befinner dig på är gjord med WordPress.
 8. När man installerar Drupal 6.19 så får man själv välja administratörens namn, det görs inte längre en default användare med namnet admin. Jag gjorde en med mitt namn.
 9. Allt fungerar som det skall, förutom email-klienten. Men den förväntar jag mig inte att skall fungera lokalt heller. Den funkar altid när man flyttar siten till ett webhotell som stöder email. Till och med clean url:s fungerar lokalt, fint.
 10. Webbrapporten är denna långa text som du nu kanske har orkat läsa igenom. :)
Advertising

Download new responsive WordPress template

New responsive WordPress template with big call-to-action-areas, header-slider and different color-themes. It is built on Bootstrap and named Strap Them Boots On. Read more and download!

The one writing here:

Important information

This is the search engine optimization (SEO) and web tactics webiste/blog for Jonathan Björkskog, working at and co-owning Genero Digital Agency, a digital advertising agency based in Helsinki, Finland. If you searched for my Swedish blog, you find it here: jonathanbjorkskog.se.

That's one of my passions.

If you were searching for the other one, kitesurfing, you should check out my kitesurfing blog instead.

Follow on Facebook

Head over to the wall and send me all your questions about Facebook, SEO, or any other awesome topic on the internet!

Premium SEO-Plugin

Brian D. Hawkins about SEOPressor:

It’s almost as if SEOPressor took those features from my checklist. I guess I’m old school but I have a checklist that I use when writing new posts. It’s pretty cool that SEOPressor helps automate some of those tasks and the check/remind feature is very nice. As usual I love your presentation.

http://hotblogtips.com/about

Click Here to Download
SEOPressor
Read my SEOPressor review